Iratkozz fel hírlevelünkre...

...így nem maradsz le friss híreinkről, újdonságainkról!

bezár

augusztus
2020
05

Gyermekeknél kialakuló gyakori szem- és látásproblémák

Hamarosan kezdődik a tanítás. Ha gyermeke nem lát jól az iskolában, az nem csak tanulási nehézségekhez, hanem neurológiai problémákhoz is vezethet.Milyen árulkodó jelei lehetnek, hogy gyermekének szemüvegre van szüksége, és mikor érdemes elkezdeni a szemészeti kontroll vizsgálatokat?

Gyermekeknél kialakuló gyakori szem- és látásproblémák

A gyermekek látásproblémáinak egyik leggyakoribb okozója a genetika, azaz a szembetegségek, fénytörési hibák öröklése. Sok évtizedes tapasztalat mutatja, hogy a rövidlátó szülők gyerekei nagyobb arányban lesznek maguk is szemüvegesek. A másik leggyakoribb örökölt szemprobléma pedig a rejtett kancsalság, amikor a két szem közötti eltérést az idegrendszer folyamatosan korrigálni próbálja, ezáltal rengeteg fejfájást és fáradékonyságot okozhat. 

A gyerekek 4%-a érintett a rejtett kancsalságban, ezért, ha ez előfordult a szülőknél (akár kisgyermekkorban), akkor annak szűrését már érdemes 1-2 éves korban elvégezni. Ugyanis ha ezt időben kiszűrik a szakemberek, akkor ezt akár oly módon is tudják korrigálni, hogy később szemüvegre sem lesz szükség.

A rövidlátó szülőknek érdemes gyermekükkel még az iskoláskort megelőzően, az óvodai években meglátogatni egy gyerekszemészt.

A koraszülött babáknál még korábban, már hat hónapos korban ajánlott a szűrés, hogy látásuk a későbbiekben is megfelelően fejlődhessen.

Fontos megemlíteni a digitális eszközök szemre gyakorolt hatását is. Mivel erről korábban már írtunk, - a cikkünk itt olvasható: http://www.3doptika.hu/blog/milyen-hatassal-vannak-szemunkre-a-digitalis-eszkozeink - ezért most csak annyit jegyeznénk meg, hogy ha sokáig nézzük a képernyőt, akkor túl sok ideig fókuszálunk egyetlen távolságra és a szükségesnél jóval kevesebbet pislogunk. Ez szemünk kiszáradásához, a szemizmok "elfáradásához" és akár rövidlátás kialakulásához is vezethet.

Mire érdemes figyelni?

Ha nincs a szülőknél semmilyen szemprobléma, de csemeténknek sokat fáj a feje, netán összeszűkült szemmel szemlél egy-egy dolgot, vagy szürkületben és sötétben nekiütközik a tárgyaknak, mindenképpen érdemes gyerekszemészhez fordulni. Kisiskolás korban ez különösen fontos, mert akkor a gyerekek sokkal többet fókuszálnak a táblára és koncentrálnak az írásra és az olvasásra. Ilyenkor pedig hat hónap alatt akár fél dioptriát is romolhat a látásuk. Ezért is fontos, hogy a kialakuló szembetegségeket, fénytörési hibákat még idejében kiszűrjük.

A 3D Optikában a gyermekek szemvizsgálatára is lehetőség van, kérjen időpontot még ma kollégáinktól az alábbi telefonszámokon!

+36 30 / 428 5041

vagy

06 27 / 303 033

 

Megosztás

Hozzászólások