Iratkozz fel hírlevelünkre...

...így nem maradsz le friss híreinkről, újdonságainkról!

bezár

október
2020
29

Szemüvegek sportoláshoz

Szemüvegek sportoláshoz

A sportbalesetek nagy része a rossz észlelés miatt történik. Ezt pedig nagyban befolyásolja a látásunk, így elengedhetetlen, hogy a különféle sportoknál is megfelelő szemüveget viseljünk. Kiemelten fontos ez a téli sportoknál, valamint a vízi sportoknál, ahol a szemünk még több terhelésnek van kitéve.

A jó sport szemüveg jól illeszkedik az archoz, nem csúszkál, strapabíró. Utóbbi tulajdonság miatt a gyártók egyre erősebb, nehezebben törő vagy deformálódó anyagokat is használnak, a lencséket pedig még magasabb karcolás elleni védelemmel látják el. A szárak állíthatóak, az orrnyereg csúszásgátlós, továbbá a csavarok rozsdamentesek, így sem a víz, a pára, vagy az izzadság sem roncsolja.

Komoly veszélyforrás lehet, ha a lencsék a sportolás közben bepárásodnak. Sajnos ezt a környezeti tényezőt nem tudjuk maximálisan kizárni, de szerencsére ma már léteznek olyan felületi anyagok, melyeket ha a lencsére fújunk, megakadályozhatjuk annak bepárásodását. - Ezeket a pici spray-ket kifejezetten a sportoláshoz fejlesztették ki, de ma már a mindennapi maszkviselésnél is nagy segítsége lehet a szemüvegeseknek. – A termékről korábban egy bemutató videót is készítettünk, melyet itt megtekinthető: https://www.instagram.com/p/CAaMh9PnnKA/

A sport szemüvegek sokszor speciálisak, ám a legtöbbet többféle sporthoz is használhatjuk, és mivel általában nem ezt a szemüveget viseljük a hétköznapokban, így ezek élettartama is meglehetősen hosszú. Éppen ezért is fontos, hogy a sport szemüveg kiválasztásánál ne az aktuális divat trendeknek hódoljunk, hanem próbáljunk meg egy időtálló darabot választani.  Mindenképpen érdemes optikussal is átbeszélni, hogy milyen sportot űzünk, mert a lencsék színezése is igazodhat a választott sporthoz. Például a golfozásnál fontos, hogy a szemüvegek maximális mélység kiemelést biztosítsanak, a havas sportok lencséi pedig szinte kivétel nélkül pirosas-narancs árnyalatú lencséket kapnak. Néhány sportnál fontos, hogy oldalról se süssön be a nap, vagy ne okozzon gondot a tükröződés. A vízi sportok és a téli sportok szemüvegei minden esetben polarizáltak, így sem a hó, sem a víz nem tudja elvakítani a szemüveg viselőjét.

Más sportok esetében pedig nem csak maga a szemüveg, hanem a kiegészítők is elengedhetetlenek. Ilyen például a fejpánt, ami még stabilabban tarthatja a szemüvegkeretet, vagy az orrvédők, melyek elsősorban az UV sugárzástól védik meg viselőjük arcát. Ezen kívül rengetegen használnak izzadság felfogó szivacsot is, ami az eső, hó vagy homok bejutásának lehetőségét is jelentősen lecsökkenti.

Az eddig említett szemüvegek formája és stílusa sok esetben hasonló lehet egy hétköznapi szemüvegkerethez, azonban vannak olyan sportok, ahol a keretek jóval nagyobbak, az arc nagy részét elfedik. Ilyenek például a síszemüvegek vagy a búvárszemüvegek, melyek szélsőséges időjárási körülményeket is kibírnak. Nagy előnyük, hogy ma már ezek is dioptriázhatóak, tehát nem kell alattuk másik optikai keretet viselnünk.

A lehetőségek palettája igen széles, találja meg az igényeihez leginkább megfelelő szemüveget optikánkban!

forrás: diop magazin

Megosztás

Hozzászólások